
W każdej profesjonalnej kuchni oprócz dobrej jakości składników, niezawodnych urządzeń i utalentowanych pracowników, nie może zabraknąć specjalistycznej odzieży gastronomicznej dla kucharzy i całej ekipy. To ona zapewnia bezpieczeństwo i odpowiednią higienę pracy. Fartuchy, nakrycia głowy, buty i bluzy to niezastąpione elementy stroju pracowników restauracji i innych lokali gastronomicznych. Oto najważniejsze cechy odzieży gastronomicznej:
• Wytrzymałość – ten rodzaj odzieży noszony jest codziennie podczas wykonywania wszystkich kuchennych zadań. Ważną cechą tej odzieży jest jej wytrzymałość, dzięki której nie będzie konieczności zbyt częstej wymiany garderoby pracowników.
• Odporność na zabrudzenia – w specyficznym środowisku pracy, jakim jest kuchnia, istotną cechą odzieży jest jej odporność na różnego rodzaju zabrudzenia. Tłuste plamy z olejów i sosów to w kuchni codzienność, dlatego często ubrania do gastronomii są pokryte specjalną zewnętrzną warstwą plamoodporną. Dzięki takiemu zabezpieczeniu tłuszcz i inne zabrudzenia nie wnikają głęboko w materiał i dają się łatwo zmyć.
• Komfort – ubrania do gastronomii muszą gwarantować pracownikom wygodę i swobodę ruchów, ponieważ praca w kuchni nie jest pracą statyczną. Ich krój jest tak dobrany, aby można w nich było komfortowo i bez zbędnego krępowania ruchów wypełniać kuchenne zadania oraz bez problemu obsługiwać restauracyjnych gości.
• Oddychające materiały – w kuchni zazwyczaj jest gorąco. Ze wszystkich stron otaczają nas gotujące się potrawy i rozgrzane piekarniki, dlatego odzież gastronomiczna musi być zrobiona z materiałów zapewniających pracownikom komfort termiczny. Tkaniny, z których produkuje się takie ubrania muszą być przepuszczalne, aby skóra mogła pod nimi swobodnie oddychać.
• Estetyka – oprócz funkcjonalności ubrania gastronomiczne powinny dobrze wyglądać. Pracownicy muszą się w nich nienagannie prezentować, ponieważ wpływa to na ogólny odbiór całego lokalu. Dobrze wyglądający pracownicy mają też lepsze samopoczucie i wyższą samoocenę, bo bezpośrednio wpływa na chęć i zapał do pracy.