Producenci

Jakie spodnie powinien nosić kucharz?

Jakie spodnie powinien nosić kucharz?

Odzież gastronomiczna to bardzo ciekawy temat. Przecież atrybuty kucharza to bardziej sprzęty kuchenne niż elementy jego ubrania. Jednak pamiętajmy, że narzędzia pracy to jedno, a komfort i swoboda ruchów podczas jej wykonywania to już inna sprawa. Przy czym to właśnie odzież wpływa na to drugie. Mówiąc o ubraniu kucharza, pewnie wyobrażamy sobie fartuch, koszulkę albo słynną czapkę. Ale jakie spodnie powinien nosić kucharz? Zastanówmy się chwilę nad tym.

Materiał

Spodnie, jak każdy element odzieży gastronomicznej, powinny być wykonane z dobrej jakości materiału. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na charakter pracy w kuchni. Duża szansa na zabrudzenie powoduje, że odzież kucharza powinna cechować się najwyższą jakością i to z kilku względów. Po pierwsze, jeśli będzie inaczej, to po kilku praniach straci wszelkie walory. Po drugie, odpowiednia jakość materiału umożliwia pranie odzieży gastronomicznej w wyższych temperaturach, czyli pranie skuteczniejsze. To bardzo ważne, ponieważ w obliczu nieuniknionego zabrudzenia na spodniach kucharza i reszcie jego odzieży, odzież ta często ląduje w praniu. W przypadku niskiej klasy ubrań usunięcie wielu zabrudzeń okazuje się niemożliwe, przez co takie elementy stroju stają się bezużyteczne. Po trzecie, warunki panujące w kuchni, czyli znaczne temperatury oraz odczuwalna duża wilgotność sprawiają, że materiał musi oddychać, aby ubranie było komfortowe dla kucharza. I tu szczególnie tyczy się to spodni. Koszulkę czy fartuch można bardzo szybko zmienić podczas pracy. Natomiast ze spodniami nie jest tak łatwo. Dlatego wybierając spodnie, trzeba zwrócić na to szczególną uwagę.

Krój i dopasowanie

Spodnie noszone przez kucharza muszą mieć także odpowiedni krój oraz być dopasowane. Wygoda noszonego stroju to bardzo ważna rzecz, bowiem źle dobrany strój może powodować spory dyskomfort. Odpowiednie dopasowanie odzieży gastronomicznej, w tym spodni, pozwala wykonywać wszelkie ruchy bez skrępowania. Ciasne spodnie nie dość, że nie najlepiej się prezentują, to ciężko w nich także wykonywać czynności bezpośrednio związane z gotowaniem. I odwrotnie - za duża odzież pozbawiona jest swojej funkcjonalności. Dla przykładu, zbyt szerokie albo za długie spodnie nie dość, że utrudniają sprawne poruszanie się, to także nie chronią należycie przed zachlapaniem, a co najgorsze również przed ewentualnym sparzeniem. Zatem spodnie dla kucharza powinny być odpowiednio długie, czyli mieć standardową długość albo nogawkę lekko krótszą, tak zwane 7/8. Dobrze również, aby spodnie takie miały funkcjonalne kieszenie oraz płynną, ale i skuteczną regulację szerokości w pasie.

Kolor

Kolor, jaki mogą mieć spodnie dla kucharza, to już sprawa związana z estetyką oraz osobistymi preferencjami. Przeważnie są one wybierane w kolorze czarnym lub białym, jednak to powoli się zmienia. Pozycja kucharza w restauracji często ma niemały wpływ na renomę restauracji albo i całej marki. Dlatego i kolorystyka jego odzieży może być związana właśnie z kolorami zawartymi w logo albo kojarzącymi się z dana marką. Coraz częściej to właśnie kucharze stają się żywą reklamą restauracji, szczególnie na pokazach czy dniach otwartych. Właśnie w takich sytuacjach może się okazać, że element ich garderoby, jakim są spodnie, może poprzez kolorystykę lub wzornictwo świetnie podkreślać oryginalność i styl danej restauracji.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl